1908

Lord Baden Powell és a cserkészet megalakulása

bipi foto150

A cserkészet megalapítója, kitalálója lord BADEN-POWELL of GILWELL - cserkész becenevén Bi-Pi - 1857 február 22-én született Londonban. Robert már gyermekkorában ki tűnt életrevalóságával, kitartásával, természetszeretetével. 19 évesen lett hivatásos katonatiszt. Indiai és afganisztáni szolgálati évei alatt kiváló megfigyelőképességgel rendelkező felderítőtiszt vált belőle, aki katonapedagógiai tapasztalatait remekül hasznosította akkor, amikor újoncait szoktatta a gyarmati ezredekben teljesített kemény szolgálathoz. 1883-ban alig huszonhat évesen már százados, 1884-ben Afrikában Zuluföldet térképezi, utána Málta kormányzójának szárnysegéde és őrnagy lesz. 1895-ben afrikai katonai expedíciót vezet az aszanté törzs földjén, felderítő tapasztalatait a Segédkönyv a felderítőknek (Aids to Scouting) című munkájában teszi közzé.

scfbo150

1899-ben Délafrikában a búr háború tevékeny résztvevője. Mafeking városka védelmét bízzák a fiatal ezredesre. Két hegyivadász zászlóalj fölött parancsnokol, 1250 fegyveressel védi a délafrikai angol jelenlét számára kulcsfontosságú kis települést 217 napon át, mindaddig, míg 1900 május 17-én meg nem érkeznek a felmentő csapatok. Egész Anglia újong, a fiatal katonatiszt rövid időre új feladatot kap, megszervezi a délafrikai lovasrendőrséget, amelynek egyenruhája majd a későbbi cserkészegyenruha egyik ihlető forrása lesz, aztán előléptetik, kitüntetik és Angliába vezényelik, a brit lovasság felügyelőjeként. Itt tapasztalja először, hogy mekkora a különbség a gyarmatokon, természetközelben, veszélyeknek is kitett, nehéz körülmények között felnövekedő, felelősségteljes szellemben nevelt fiatalok, s a századforduló angol anyaországában immár mind gyakrabban az utcától "nevelt" ifjak között. Sikeres ember, tekintélye van, az Aids to Scouting sikerkönyv, főként a fiatalok olvassák. Mi lenne, ha az őt foglalkoztató kérdés, a fiatalság nevelésével kapcsolatos aggályai ügyével közvetlenül a fiatalokat próbálná állásfoglalásra bírni, nekik mondaná el ezzel kapcsolatos véleményét? - teszi föl magának a kérdést és gyűjteni kezdi új könyve, a Scouting for Boys anyagát. Közben, mert "a pudding próbája az étkezés", megszervezi a történelem első cserkésztáborát, 1907 nyarán huszonnégy fiúval táborozni megy a Poole Harbour közelében levő Brownsea szigetre. 1908 elején megjelenik új könyve, tulajdonképpen hat füzetben.

Scout stone Brownsea

Alcíme: Kézikönyv a jó polgár kiképzéséhez (Handbook for Instruction in Good Citizenship), célja pedig a felnövekvő nemzedéknek az igazi életre való felkészítésre való buzdítása. 21 tábortűzi beszélgetés ez, cserkészéletről, a cserkészetről. Sikere óriási, sorra alakulnak a cserkészőrsök és csapatok, mi több, nem csak Angliában. Így 1908 január 24-én londonban kihírdetheti a cserkészmozgalom megalakulását. 1910-ben már 11 ezren tevékenykednek csak Angliában és a cserkészet világmozgalom. Az altábornagyot, mert ekkorra ismét előléptetik, VII Edward az új mozgalom irányítására kéri fel. Ő elvállalja a tisztséget, 1912-ben világ körüli úton szemlézi a világ cserkészcsapatait és mindenütt tomboló lelkesedéssel fogadják. Igaz, a világháború visszaveti a cserkésztestvériség ügyét, de 1920-ban Londonban találkozhatnak a világ cserkészei az első nemzetközi cserkésztalálkozón, dzsemborin, ahol augusztus 6-án a világ főcserkészévé kiáltják ki Bi-Pi-t. Itt 27 ország 8000 cserkésze találkozott, s ettől kezdve rendszeressé válnak az ilyen találkozók.jam33 150 (1924, Ermelunden, Dánia, 1929 Birkenhead, Anglia, 1933 Gödöllő, Magyarország, 1937 Vogelenzang, Hollandia, 1947 Moisson, Franciaország, 1951 Bad Ischl, Ausztria, 1955 Niagara, a kanadaioldal, 1957 Sutton Park, Coldfield, Anglia, 1959 Makeling Nemzeti Park, Fülöp Szigetek, 1963 Marathón, Görögország,, 1967 Farragut State Park, USA, 1971 Asagiri Heights, Japán, 1975 Lillehammer, Norvégia; legutóbb Dél Korea, majd Hollandia adott otthont a cserkész világtábornak.) Ezidőtájt a tábornok felesége a lánycserkészet megalapítójaként maga is főcserkész lesz, a lánycserkészeté. 1937-ben Kenyában telepednek le, Bi-Pi ott hal meg 1941 január 8-án, kevéssel nyolcvannegyedik születésnapja előtt.