fejlec
  

Fiatal cserkész koromban nem sokat törödtem a konyha vidékével. A tűzrakás nem volt kihívás, néha egy különlegesebb bográcsállványra volt megbízásunk, de nem lelkesített különösebben. Érni kellett a dologhoz. Ma már úgy vagyok, hogy nagy örömmel veszek részt az ételek elkészítésében is, nem csak elfogyasztásában. Szeretek főzni és szeretem a főzés körüli különlegességeket, érdekes technikákat.

Kemencét építeni nagy feladat. Sok tanulmányt, odafigyelést, szakértelmet és ügyességet igénylő munka. Egy jó kemence színesebbé varázsolja gazdája napjait és asztalát. Kenyered újra kenyér lehet (mert amit bizonyos helyeken annak árulnak az...), sültjeid a természet illatával telnek meg, süteményeid régi századok zamatát varázsolják elő. Ma, ha kemence áll az udvarodban, különleges emberként néznek rád. Nem volt ez mindig így és nincs ez így mindenütt. Erdélyi barátaimnál Székelypálfalván minden portánál áll egy sütőalkalmatosság. Az asszonyok kemencében sütik a kenyeret a mai napig. S mivel a kemencék nem örökéletűek az elhasználódottak helyére időnként újat épít a gazda. Kultúrája van a kemence építésének és használatának is. Örökségünk ez. 

Tábori kemencét építeni játék. Gyors, egyszerű és a mi legfontosabb jól használható. Na, nem mindenre, de apróságokat - vásári kemencés lepényt, kenyérlángost, pizzát - el lehet benne készíteni.

Az előkészítésen múlik minden. Táborozás előtt be kell szerzni a szükséges anyagokat és eszközöket. Az általunk megalkotott kemence falazott technikával készült. Építőanyaga bontott tégla. Részünkről 60 darab lett felhasználva, de lehet ennél több, mert vastagabb falakba rakva csak javítja a tűzhely hőtárolását.

Építés lépései:

  1. Kellő szigetelés elnyerése érdekében kemencénknek a tábort határoló meredek partoldalon váguk mélyedést.
  2. Az alapot elegyengettük és szorosan egymás mellé leraktok a padozatot alkotó 24 téglát.
  3. A padotazon felfalaztuk a két oldat és a hátfalat.
  4. Beállítottuk a tábor előtt "guberált" áthidaló vas idomokat.
  5. Befedtük a plafon egy sor téglával.
  6. Az egészet visszatakartuk a kitermelt földel és kíméletesen körbedöngöltük.
foldkemence

Mindez világos és érthető lesz, amint megnézed a kész kemencéről készült felvételeinket.

Mivel azt gondolom, a kemencézés megér egy kis kitekintést is kérlek tanulmányozd a fényképeinknek helyet adó Kemencebence oldalt is!