2005

Több évnyi párhuzamos tevékenykedés után nyilvánvalóvá vált, hogy nincs elég energia két cserkészcsapat működtetéséhez. Ettől az évtől összefogva – 14-es Holló néven, mintegy nyolcvan fővel – folyik a városi cserkészmunka. 
Cserkészbázisunk a Bazilika plébániája, de továbbra is tartunk őrsgyűléseket a Belvárosban.

1988-ig

A kommunizmus évei alatt cserkészetünk meghúzódva, lakásokon, baráti kirándulások alkalmával élte értékmentő életét. A rendszerváltással Magyarországon megindult a cserkészmunka újjászervezése. Esztergomban 1987 végén Csongrádi Jenő cserkésztiszt ösztönzésére, plébániai körökben kezdték el az ifjúság toborzását.

A háború után

Mattyasovszky600
A csapat létszáma 53 cserkész. A csapatmunka teljesen megbénul a háborút követő nehéz megélhetés miatt. Parcsami Henrik tanárurat elhelyezik Esztergomból. A csapat ujjászervezéséhez ekkor lát neki az azóta legendássá vált Mattyasovszky Kasszián parancsnok úr és a frontról hazaérkező Boromissza Werner Gyula.

1944-1948

Parancsnokunk Dr. Rozmán Erik

1912

Az Esztergomi Bencés Gimnáziumba is elérkezik Baden Powell és a boy scout mozgalom híre. Parcsami Henrik és Boromissza Werner Gyula testnevelési tanár úrak elkezdik megszervezni  a "Holló" cserkészcsapatot. A névválasztás igen egyszerű, hiszen a holló volt Szent Benedek kedves madara.